Hooglanden van diversiteit: nog een nieuwe kameleon uit de Bale-regio, Ethiopië
De Bale Mountains in het zuiden van centraal Ethiopië worden beschouwd als een van de meest unieke centra van endemisme, met een buitengewoon aantal planten en dieren die alleen daar te vinden zijn. Er zijn al tal van soorten bekend van dit hooggelegen plateau van Afromontane, waardoor het een hotspot voor biodiversiteit is, maar lopend onderzoek blijft de aanwezigheid van tot nu toe onbekende en onbeschreven organismen onthullen.
Zoölogen Thore Koppetsch en Benjamin Wipfler van de Onderzoeksmuseum Alexander Koenig in Bonn, Duitsland, en Petr Nečas uit Tsjechië, beschrijven zo’n soort: een nieuwe kleine kameleon die aan de rand van het bos leeft. Hun bevindingen waren: gepubliceerd in het open-access, peer-reviewed life science-tijdschrift Zoosystematiek en evolutie.
Er waren al twee soorten van het kameleongeslacht Trioceros waarvan bekend is dat het beperkt is tot de Bale-regio wanneer: Thore Koppetsch en zijn collega’s ontdekten een andere unieke vertegenwoordiger van deze groep op de noordelijke hellingen van de Bale Mountains. Interessant is dat deze nieuwe kameleon wordt beschouwd als onderdeel van een soortencomplex van de wijdverbreide Ethiopische kameleon Trioceros affinis. Eerdere studies hebben aangetoond dat er verschillen zijn tussen de verschillende populaties in de Ethiopische hooglanden, waarvan sommige gescheiden zijn door de noordelijke uitbreiding van de Great Rift Valley, die ook de evolutie van de vroege mens heeft gevormd.
De nieuwe kameleon, Trioceros wolfgangboehmei, heeft een speciale naam. Het eert het wetenschappelijke werk van Wolfgang Böhme, senior herpetoloog bij het Zoölogisch Onderzoeksmuseum Alexander Koenig in Bonn, en zijn passie voor kameleons en andere reptielen.
Afgezien van zijn biogeografische patronen, heeft de nieuwe soort ook een karakteristiek uiterlijk, met vergrote stekelige schubben op zijn rug en staart die een prominente kam vormen. Het leeft meestal op kleine bomen en struiken op een hoogte van meer dan 2500 m boven de zeespiegel.
“Gezien de variatie in kleurpatronen en morfologie tussen verschillende populaties van deze kameleons in Ethiopië, is het waarschijnlijk dat deze groepen nog steeds een grotere verborgen diversiteit hebben dan verwacht, wat zou kunnen worden onthuld door verder lopend onderzoek.”
Thore Koppetsch
Bovendien dringt het onderzoeksteam aan op duurzaam behoud en behoud van zijn habitat om de impact van menselijke activiteit te verminderen.
***
Originele bron:
Koppetsch T, Nečas P, Wipfler B (2021) Een nieuwe kameleon van de Trioceros affinis soortencomplex (Squamata, Chamaeleonidae) uit Ethiopië. Zoosystematiek en evolutie 97 (1): 161-179. https://doi.org/10.3897/zse.97.57297
Verwant
creditSource link