Gastblogpost: Slangen schillen de ingewanden en voeden zich met de organen van levende padden in een primeur voor de wetenschap

OpslaanOpgeslagenVerwijderd 0
Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0

Een kleinbandige kukri-slang met zijn kop door de rechterkant van de buik van een Aziatische zwartgevlekte pad gestoken om de organen te extraheren en op te eten. Het bovenste deel van het voorbeen is bedekt met schuimend bloed, eveneens vermengd met luchtbellen uit de ingeklapte long.
Foto door Winai Suthanthangjai

Gastblogbericht door Henrik Bringsøe


Onze observaties van de vrij kleine Aziatische kukri-slangen in Thailand hebben een voedingsgedrag gedocumenteerd dat verschilt van alles wat ooit in slangen is beschreven.

Normaal zouden slangen hun prooi heel doorslikken. Echter, deze specifieke soort: de kleinbandige Kukri-slang (Oligodon fasciolatus), zou in plaats daarvan zijn vergrote achterste maxillaire tanden gebruiken om de buik van grote giftige padden open te snijden, en dan zijn hele kop in de holte steken om de organen één voor één eruit te trekken en op te eten, terwijl de prooi nog leeft!

Tijdens die macabere aanvallen slaagden we erin om drie keer op camera vast te leggen, de padden worstelden krachtig om te ontsnappen en te voorkomen dat ze levend werden verwijderd, maar in alle gevallen was dit tevergeefs. De gevechten die we zagen duurden tot een paar uur, afhankelijk van de organen die de slang als eerste zou uittrekken.

De waargenomen padden behoren tot de vrij algemene soort die Aziatische zwartgevlekte pad wordt genoemd (Duttaphrynus melanostictus), waarvan bekend is dat het een krachtig toxine afscheidt uit hun prominente parotisklieren, die zich in de nek en over de hele rug bevinden. Zou het kunnen dat de slangen deze verfijnde en bloederige benadering hebben aangenomen om te voorkomen dat ze vergiftigd worden?

In een vierde, en even belangrijk geval, viel een volwassen kukri-slang een iets kleiner individu van dezelfde paddensoort aan. Deze keer slikte de slang echter de hele pad door. Waarom de slang de juveniele pad heeft ingeslikt, weten we nog steeds niet. Misschien zijn kleinere padden minder giftig dan volwassenen? Of zou het kunnen dat kukri-slangen inderdaad resistent zijn tegen het gif van de Aziatische zwartgevlekte pad, maar dat de grote omvang van de volwassen padden de slangen ervan weerhield ze in de drie bovengenoemde gevallen in te slikken?

Volwassen kleinbandige kukri-slang die een grote jonge Aziatische zwartgevlekte pad inslikt
(Phitsanulok, Thailand, 5 juni 2020).
Foto door Kanjana Nimnuam

Op dit moment kunnen we geen van deze vragen beantwoorden, maar we zullen doorgaan met het observeren en rapporteren over deze fascinerende slangen in de hoop dat we meer interessante aspecten van hun biologie zullen ontdekken.

Misschien zou je blij zijn te weten dat kukri-slangen gelukkig onschadelijk zijn voor mensen. Ik zou echter niet aanraden om door een van die gebeten te worden. Het punt is dat ze grote wonden kunnen toebrengen die urenlang kunnen bloeden, vanwege het antistollingsmiddel dat deze slangen in de bloedbaan van het slachtoffer injecteren. Hun tanden zijn ontworpen om snijwonden toe te brengen in plaats van lekke banden, dus het voelt alsof je vinger uit elkaar is gesneden! Deze afscheiding, geproduceerd door twee klieren, Duvernoy’s klieren genaamd en die zich achter de ogen van de slangen bevindt, is waarschijnlijk gunstig, terwijl de slangen urenlang bezig zijn met het extraheren van paddenorganen.

Kleinbandige kukri-slang die erin geslaagd is door de linkerkant van de buik van de pad onder het linker voorbeen te snijden. Twee leverkwabben naast de reeds dode pad zijn zichtbaar.
(Loei, Thailand, 9 augustus 2016).
Foto door Winai Suthanthangjai

***

Publicatie:

Bringsøe H, Suthanthangjai M, Suthanthangjai W, Nimnuam K (2020) levend uit de ingewanden: nieuwe en macabere voedingsstrategie in Oligodon fasciolatus (Günther, 1864) het eten van organen van Duttaphrynus melanostictus (Schneider, 1799) in Thailand. Herpetozoa 33: 157-163. https://doi.org/10.3897/herpetozoa.33.e57096

creditSource link

Stefaandeclerck
Logo
Vergelijk items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Vergelijken